Hipponogwat

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie.

Wat is er met dit woord aan de hand? Heb je het al geprobeerd foutloos uit te spreken?
Mij lukt het niet. Ik ken wel iemand die het kan. Bewonderenswaardig vind ik dat. Als ik het probeer, begin ik te stotteren, daardoor te giechelen en dan kan ik er wel mee ophouden.
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Het is ook een erg lang woord. Net als je twee of drie lettergrepen (zonder je tong erover te breken) kunt uitspreken, dan struikel je over de volgende en kun je weer opnieuw beginnen.
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Heb je de letters al geteld? Het zijn er 35! Ooit zo’n lang woord gelezen? Heb je al uitgezocht wat het woord betekent? Je wilt wel weten waar je ondertussen zo op zit te oefenen, toch?
Wat gebeurt er met jou als je dit woord leest of hoort? Ikzelf moest lachen toen ik dit woord voor het eerst hoorde. Het klonk namelijk erg grappig en ik heb het die persoon een aantal keren laten herhalen: “Doe dat nog eens?” Steeds een foutloze uitspraak, exact hetzelfde als de keren ervoor. Ik ben het gelijk gaan opzoeken. Ik kan namelijk ontzettend enthousiast worden van dit soort grappig klinkende woorden. Bestaat dit woord echt? Ja, het bestaat.
Het enigszins cynische aan dit enorm lange woord is, is dat het een fobie is voor lange woorden.
Hoe bijzonder is dat? Wie verzint er nu zo’n enorm lang woord voor deze fobie?
Gelukkig heb ik daar geen last van en ik las verder. Het woord is eigenlijk op een spottende manier verlengd. Oorspronkelijk is het alleen squippedalofobie. De lange versie is ook niet opgenomen in de Van Dale. Als je in het Grieks kijkt wat de woorden hippo en monstrose betekenen, dan betekenen ze nijlpaard en gedrocht.
Is dit woord een gedrocht? Voor mensen met een hippopotomonstrosesquippedaliofobie waarschijnlijk wel.
Wat vind jij van dit woord?
Waar het om gaat is dit:
Sommige mensen vinden de Nederlandse taal moeilijk, saai, of misschien zelfs onmogelijk.
Ik kan dit woord niet correct uitspreken, maar een ander persoon wel. Iedereen heeft andere kwaliteiten. Als we die kwaliteiten bundelen, hebben we aan het eind van de dag misschien wel het resultaat behaald dat aan het begin van de dag onmogelijk leek.
Zoals iemand het laten uitspreken van hippopotomonstrosesquippedaliofobie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS een eerste check?